صفحه اصلی » مقالات فارکس » نوسان (volatility) چیست و چگونه می توان از آن برای کسب درآمد بیشتر استفاده کرد؟

نوسان (volatility) چیست و چگونه می توان از آن برای کسب درآمد بیشتر استفاده کرد؟

Telegram
WhatsApp
Email
X
فهرست مطالب
بروکرهای پیشنهادی بروکرینو

در اصطلاحات مالی، معنی volatility یا نوسان قیمت هر دارایی نشون دهنده رفتار قیمتی اونه. این به سرمایه‌ گذاران و معامله‌ گران این امکان رو میده که تغییرات قیمت که در یک بازه زمانی کوتاه رخ میده رو پیش بینی کنن. نوسان بازار یکی از مهم‌ترین عواملیه که باید در هنگام معامله در بازارهای مالی در نظر گرفته بشه.

نوسان چیست

این امر به شما این امکان رو میده که سلامت، بازده بالقوه و ریسک یک اوراق بهادار خاص رو تعیین کنید.

در اصطلاحات مالی، معنی volatility یا نوسان قیمت هر دارایی نشون دهنده رفتار قیمتی اونه. این به سرمایه‌ گذاران و معامله‌ گران این امکان رو میده که تغییرات قیمت که در یک بازه زمانی کوتاه رخ میده رو پیش بینی کنن. نوسان بازار یکی از مهم‌ترین عواملیه که باید در هنگام معامله در بازارهای مالی در نظر گرفته بشه. این امر به شما این امکان رو میده که سلامت، بازده بالقوه و ریسک یک اوراق بهادار خاص رو تعیین کنید.

تحلیل مؤثر نوسان برای هر سرمایه‌ گذار و معامله‌ گری ضروریه تا بتونه استراتژی سرمایه‌ گذاری مناسبی ایجاد کنه. در این مقاله از بروکرینو، ما به بحث در مورد “نوسان چیست”، چرا اهمیت داره و چگونه میشه اون رو محاسبه کرد خواهیم پرداخت.

نوسان چیست به زبان ساده

نوسان (volatility) چیست؟

تعریف نوسان به عنوان اندازه‌ گیری پراکندگی حول میانگین یا بازده متوسط (میانگین بازده) یک اوراق بهادار خاص تعریف میشه. به زبان ساده‌ تر، نوسان سرعت تغییر قیمت یک اوراق بهادار خاص یا نرخ افزایش یا کاهش قیمت اون در یک بازه زمانی کوتاهه. به طور کلی، هرچه نوسان بیشتر باشه، نوسان قیمت و ریسک مرتبط با اون هم بیشتره. از طرف دیگه، اوراق بهادار با نوسان کم، قیمت‌ هایشان به طور مکرر تغییر نمیکنه.

به عنوان مثال، نوسان سهام بالا خواهد بود و بازار زمانی نوسانی تلقی میشه که قیمت اون بیش از 1 درصد در یک دوره زمانی ثابت افزایش یا کاهش پیدا کنه. نوسان با اندازه‌ گیری انحراف معیار حاصل از بازده‌ های سالانه بازار در یک زمان مشخص محاسبه میشه. اندازه‌ گیری نوسان نشون دهنده سرعت کاهش یا افزایش قیمت اوراق بهادار یا بازار هست. برای آشنایی با ابزارهای تعیین نوسان در فارکس، میتونین مقاله بروکرینو رو مطالعه کنید.

چرا نوسان بازار اهمیت داره؟

به عنوان مثال، اگه شاخص نوسان یا ولاتیلیتی پایین باشه، شما باید مدت زمان بیشتری صبر کنید تا معاملات سود آوری داشته باشید. از طرف دیگه اگه بازار نوسان بالایی داشته باشه، فرصت‌ های بیشتری برای کسب سود خواهید داشت. اما در عین حال، مهمه که به خاطر داشته باشید که ریسک نیز در شرایط نوسان بالا بیشتر خواهد بود. بنابراین، میشه گفت که ریسک بازار و فرصت‌ های کسب سود به نوسان بازار بستگی دارن.

فرصت‌ های volatility

بازاری که نوسان بالایی داره، فرصت‌ های زیادی برای سرمایه‌ گذاران و معامله‌ گران فراهم میاره. به عنوان مثال، ابزارهایی با نوسان بالا تمایل دارن که تحت قیمت یا بیش از حد قیمت‌ گذاری بشن. عامل مهم دیگه ای که چرا نوسان بازار اهمیت داره اینه که شما میتونین وضعیت‌ های گذشته (تاریخی)، فعلی و آینده بازار رو بهتر درک کنید. به عنوان مثال، قیمت یک دارایی یا ابزار جدید معمولاً بلافاصله بعد از معرفی اون به بازار نوسان بیشتری داره. بعداً، نوسان قیمت معمولاً کمتر و کمتر میشه چون بازار شروع به رشد میکنه. به عنوان یک سرمایه‌ گذار، میتونین روی چنین دارایی‌ هایی تمرکز کنید تا در چنین شرایطی سود بیشتری کسب کنید.

مفهوم نوسان به شما کمک میکنه تا پایداری و ثبات بازار رو در برابر دارایی مورد نظر درک کنید. همچنین به شما کمک میکنه تا سطح ریسک دارایی که میخواین معامله کنید رو تعیین کنید. به این ترتیب، نه تنها به شما کمک میکنه تا یک پرتفوی متنوع و مناسب بسازین، بلکه به شما این امکان رو میده که اهداف مالی و اهداف رشد خودتون رو در کوتاه‌ ترین زمان ممکن تحقق بخشید.

بیشتر بخوانید  لیکوئیدیتی چیست و چطور محاسبه میشه؟

خطرات و ریسک‌ های volatility

سهام و ابزار های با نوسان بالا به عنوان ریسک‌ پذیر تر شناخته میشن. به عنوان مثال، اگه شما در یک سهام با نوسان بالا سرمایه گذاری کنید و حرکت قیمت به سمت غیر مطلوبی پیش بره، سرمایه تون رو از دست خواهید داد.

به خاطر داشته باشید که بعضی ابزار ها به طور پیش‌ فرض نوسان بیشتری دارن و قیمت اونها حتی پس از رشد بازار، بیشتر تغییر میکنه.

چگونه نوسان رو محاسبه کنیم؟!

راه‌ های مختلفی برای محاسبه ولاتیلیتی وجود داره، اما معمولاً از انحراف معیار و واریانس استفاده میشه. برای درک مفهوم نوسان، بیایید یک مثال بزنیم. فرض کنید قیمت بسته شدن ماهانه یک سهام در ماه اول 1 دلار آمریکا، در ماه دوم 2 دلار و به همین ترتیب تا ماه دهم افزایش پیدا میکنه. به یاد داشته باشید که انحراف معیار از طریق گرفتن جذر واریانس محاسبه میشه. بنابراین، برای محاسبه نوسان باید مراحل زیر رو دنبال کنید.

ابتدا، میانگین داده‌ های فرضی رو با استفاده از فرمول میانگین محاسبه می‌کنیم:

۵.۵ = ۱۰/ (1+2+3+4+5+6+7+8+9+10)

برای محاسبه انحراف، باید مقدار میانگین محاسبه شده رو از هر یک از مقادیر داده‌ ها کم کنید.

4.5 = 5.5 – 10، 3.5 = 5.5 – 9، 2.5 = 5.5 – 8، 1.5 = 5.5 – 7، 0.5 = 5.5 – 6، 0.5- = 5.5 – 5، 1.5- = 5.5 – 4، 2.5- = 5.5 – 3،

 3.5- = 5.5 – 2، 4.5- = 5.5 – 1

حالا باید هر پاسخ رو مربع کنید تا از مقادیر منفی خلاص بشین و همه اونها رو جمع کنید.

82.5 = 20.25 + 12.25 + 6.25 + 2.25 + 0.25 + 0.25 + 2.25 + 6.25 + 12.25 + 20.25

برای محاسبه واریانس، باید مجموع انحرافات مربع رو بر تعداد داده‌ ها تقسیم کنید.

واریانس = 10/82.5 = 8.25

در این مرحله، تنها چیزی که باقی مونده محاسبه انحراف معیاره که، همونطور که قبلاً گفته شد، از طریق گرفتن جذر واریانس محاسبه میشه.

انحراف معیار = جذر (8.25) = 2.87

این مقدار به شما ایده‌ ای درباره ریسک و میزان احتمالی انحراف قیمت از میانگین یا متوسط میده.

نحوه محاسبه نوسان (volatility)
نحوه محاسبه نوسان (volatility)

چندین اندیکاتور وجود داره که سرمایه‌ گذاران و معامله‌ گران برای محاسبه نوسان از اونها استفاده میکنن. در ادامه برخی از رایج‌ ترین اونها آورده شده و شما میتونین با توجه به وضعیت و نیاز های کنونی خود از هر یک از اینها استفاده کنید.

انحراف معیار

رایج‌ ترین اندیکاتوری که توسط تحلیلگران و معامله‌ گران به عنوان معیاری برای نوسان استفاده میشه، انحراف معیار هست. این اندیکاتور و شاخص نشون میده که قیمت سهام چگونه از میانگین خود در طول زمان انحراف پیدا کرده.

برای محاسبه اون، اول باید یک بازه زمانی مشخص کرده و میانگین قیمت اوراق بهادار در اون بازه رو محاسبه کنید. بعد باید مقدار محاسبه شده رو از هر قیمت کم کنید و بعد از مربع کردن هر پاسخ، اونها رو جمع کنید.

در مرحله بعد، با گرفتن میانگین تمام مقادیر، واریانس به دست میاد. مهمه که توجه داشته باشین واریانسی که محاسبه میکنید قابل استفاده است، چون این مقدار واحد اندازه‌ گیری اصلی نخواهد بود. بنابراین، باید با گرفتن جذر مقدار واریانس، انحراف معیار رو محاسبه کنید.

برای تحلیل و بررسی انحراف معیار، سرمایه‌ گذاران از اندیکاتور دیگری به نام “باندهای بولینگر” استفاده میکنن. این اندیکاتور در ادامه توضیح داده شده، اما نکته‌ ای که باید توجه کرد اینه که عرض این اندیکاتور نشون دهنده انحراف معیاره. به این معنی که هرچه عرض باند های بولینگر بیشتر باشه، نوسان اوراق بهادار بیشتر خواهد بود.

باند های بولینگر

باند های بولینگر، همونطور که گفته شد، یکی دیگه از اندیکاتور‌ های رایج هستن که توسط نمودار گران و تحلیلگران برای محاسبه نوسان استفاده میشه. این اندیکاتور اساساً از قیمت فعلی بازار یک اوراق بهادار استفاده کرده و یک کانال قیمتی در اطراف اون میسازه.

بیشتر بخوانید  استراتژی فارکس روزانه ۵۰ پیپ چطور کار می‌ کند؟

برای تعیین حرکت احتمالی قیمت بعدی، باید کانال قیمتی رو در رابطه با قیمت فعلی بازار مشاهده کنید. کانال قیمتی که باند های بولینگر ایجاد میکنن، شامل سه خط مختلفه.

خط میانه به عنوان میانگین متحرک شناخته میشه و مقدار معمول اون 20 دوره است. با این حال، میتونین از هر مقدار دیگه ای هم استفاده کنید، اما “20” برای اکثر سرمایه‌ گذاران بهترین نتیجه رو داره. اگه بازار پایین تر از خط میانگین متحرک میانه باشه، به عنوان خط مقاومت یا خط بالایی در نظر گرفته میشه.

از طرف دیگه، اگه بازار بالاتر از خط میانگین متحرک باشه، به عنوان خط حمایت یا خط پایینی در نظر گرفته میشه.

باند های بولینگر
باند های بولینگر

ATR (میانگین محدوده واقعی)

ATR یا میانگین محدوده واقعی به عنوان دقیق‌ ترین اندیکاتور‌ شناخته میشه. این اندیکاتور‌ به شما کمک میکنه تا رفتار گذشته اوراق بهادار رو درک کنید و متوجه بشین که میانگین دوره چقدر جابجا شده. بزرگترین مزیت استفاده از ATR اینه که نه تنها شکاف‌ هایی رو که سایر اندیکاتور‌ های حرکت شتابی نادیده میگیرن شناسایی میکنه، بلکه اونها رو در محاسبات خود وارد میکنه.

میانگین محدوده واقعی، محدوده واقعی هر دوره رو اندازه‌گیری کرده و محدوده متحرک رو که به شدت هموار شده، در اختیار شما قرار میده. شما میتونین نتایج رو تحلیل کرده و میانگین محدوده واقعی تمام دوره‌ های گذشته رو پیدا کنید.

به عنوان مثال، اگه مقدار ATR برابر با 0.2 باشد، این نشون میده که میانگین دوره در گذشته 0.2 دلار آمریکا بوده. شما میتونین از این مقدار برای محاسبه (پیش‌ بینی) محدوده حرکت بازار آینده نیز استفاده کنید. بنابراین نکات کلیدی به شرح زیر است:

🔸اگه مقدار ATR برای یک اوراق بهادار خاص از 0.2 به 0.1 دلار کاهش پیدا کنه، این به سادگی به این معنیه که بازار در حال کاهشه.

🔸اگه مقدار ATR از 0.2 دلار به 0.3 یا بیشتر افزایش پیدا کنه، این نشون‌ دهنده اینه که بازار در حال افزایشه.

    بازار میتونه در هر جهتی حرکت کنه و شما باید استراتژی معاملاتی خودتون رو بر اساس اون تغییر بدین. ATR به شما این امکان رو میده که به طور مؤثر و کارآمد این کار رو انجام بدین.

    انحراف معیار و اندیکاتور‌ ATR
    انحراف معیار و اندیکاتور‌ ATR

    مثال دارایی پر نوسان

    نوسان یا ولاتیلیتی فرصت‌ هایی برای کسب درآمد از طریق معامله در مدت زمان کوتاه به شما میده. بیایید یک مثال از ARIA رو بررسی کنیم که در تصویر زیر نشون داده شده.

    مثال دارایی پر نوسان
    مثال دارایی پر نوسان

    در تصویر بالا، میتونید ببینید که بازار از نوسان‌ پایین به سمت نوسان‌ بالا حرکت میکنه. از اواخر آگوست تا اوایل سپتامبر، این سهم volatility بسیار کمی داشت و در این دوره به صورت افقی حرکت میکرد. بعد این سهم ناگهان از محدوده خود بالا رفت و سرمایه‌ گذاران بیشتری رو جذب کرد که باعث افزایش بیشتر نوسان شد.

    به عنوان یک معامله گر هوشمند، شما قبلاً هشدارهایی تنظیم کرده بودین و درست زمانی که سهم از محدوده خارج شد، اونها رو خریدید. در ابتدای اکتبر، سهم به بالاترین ارزش خود رسید، همونطور که در نمودار نشون داده شده، و دوباره شروع به حرکت افقی کرد (کاهش نوسان).

    سپس در اواسط اکتبر، سهم ARIA سقوط کرده و نوسان بازار دوباره به طرز چشمگیری افزایش یافت، اما در جهت مخالف. در اوایل نوامبر، میتونین دوباره همون رفتار رو مشاهده کنید. به طور ساده، سهم ARIA چندین بار فرصت بسیار خوبی برای کسب سود در مدت زمان کوتاه به معامله گران هوشمند ارائه داد.