صفحه اصلی » آموزش فارکس » جفت ارز فارکس چیست و چطور میتونیم اونها رو معامله کنیم؟

جفت ارز فارکس چیست و چطور میتونیم اونها رو معامله کنیم؟

Telegram
WhatsApp
Email
X

یادداشت بروکرینو: این مطلب با رعایت شفافیت کامل، بی‌طرفی و صداقت در نگارش ارائه شده است. با این حال، ممکن است در برخی موارد به خدمات همکاران ما اشاره شود. لطفاً توجه داشته باشید که هیچ‌ یک از اطلاعات ارائه‌ شده در این صفحه به عنوان مشاوره سرمایه‌ گذاری محسوب نمی‌شود و تصمیمات مالی باید با دقت و بررسی دقیق صورت گیرد.

جفت ارز فارکس ، ابزار اصلی معاملاتی در بازار تبادل ارز (فارکس) هست. معامله جفت ارز های فارکس ، که فرصتی برای همه به منظور سود بردن از تفاوت ‌های نرخ تبدیل فراهم میاره، بعد از راه اندازی بازار فارکس و زمانی که صندوق بین ‌المللی پول (IMF) به طور رسمی اجازه داد کشورهای مختلف پیوند ارز ملی خود به دلار و ذخایر طلا رو لغو کنن، اهمیت پیدا کرد.

جفت ارز چیست؟

جفت ارزها در فارکس که گاهی به عنوان جفت‌های معاملاتی شناخته میشن، ابزار اصلی برای انجام معاملات هستن. این جفت‌ ارز فارکس ها نمایانگر تبدیل یک ارز ملی به ارز دیگه هستن یا به زبان ساده ‌تر، خرید یک ارز به قیمت ارز دیگه. همان ‌طور که از نام جفت مشخصه، این ساختار شامل دو ارز هست که ترتیب قرار گرفتنشون در جفت ارز اهمیت بسیاری داره.

منظور از ارز پایه و ارز مظنه در جفت ارز فارکس چیه؟

🔸ارز پایه (Base Currency) : اولین ارزیه که در جفت ارز نوشته میشه و مبنای اون مقایسه هست.

🔸ارز مظنه (Quote Currency) : ارزیه که دومین جایگاه رو در جفت ارز داره و ارزش اون نشون ‌دهنده مقداریه که برای خرید یک واحد از ارز پایه نیاز هست.

برای مثال، در جفت ارز EUR/USD = 1.10، یورو ارز پایه و دلار آمریکا ارز مظنه است. این نرخ نشان می‌دهد که برای خرید یک یورو باید 1.10 دلار پرداخت شود. به بیان ساده، ارز مظنه ارزش ارز پایه را مشخص می‌کند.

پس در معاملات فارکس اصطلاح “جفت ارز پایه” وجود نداره؛ هر جفت ارز تنها یک ارز پایه و یک ارز مظنه داره. همچنین، جفت‌هایی مانند EUR/USD یا GBP/JPY گاهی به اشتباه به عنوان “تیکر” شناخته میشن، اما از نظر فنی، این‌ها کدهایی برای جفت ارز هستن. در حالی که تیکرها معمولاً به دارایی ‌های دیگه مثل سهام یا شاخص ‌های بورس اطلاق میشن و به صورت اختصاری برای نام‌گذاری دارایی‌ ها استفاده میشن؛ به عنوان مثال، به جای نوشتن کامل دویچه بانک از تیکر DBK استفاده میشه.

بنابراین درک ساختار و مفهوم جفت ارزها در بازار فارکس، از جمله نقش ارز پایه و مظنه، از مبانی اصلی برای ورود به معاملات فارکس هست و کمک میکنه تا معامله‌ گران تصمیمات آگاهانه ‌تری بگیرن.

مثالی برای محاسبه جفت ارز فارکس

یورو/دلار آمریکا پرطرفدارترین جفت ارز فارکس هست. استفاده از EUR/USD صحیه. در بازار فارکس، جفت ارزها با استفاده از اختصارات بین‌المللی حروف خود که توسط سازمان بین‌المللی استاندارد سازی (ISO) تنظیم شده، نوشته میشن. این کار به منظور ساده‌ سازی معاملات انجام شده، به طوری که معامله‌ گران در هر نقطه از کره زمین از همون واحدها استفاده کنن و همیشه بدونن که درباره کدام جفت ارز صحبت میکنن.

برای مقاصد محاسبه، فرض کنیم که نرخ EUR/USD برابر با ۱.۱۸ هست یا به صورت ۱.۱۸= EUR/USD نوشته میشه، همونطور که معمولاً در جفت ارزها نوشته میشه. برای خوندن صحیح اون، شما باید اصول معاملات فارکس رو درک کنید، بویژه اینکه ارز پایه برای ارز مظنه خریداری میشه. در این مورد، یک معامله‌ گر ۱ یورو را برای ۱.۱۸ دلار آمریکا خریداری میکنه. این به این معنیه که موقعیت سمت چپ “کالا” (یورو) و موقعیت سمت راست “قیمت” (دلار) هست.

این اصل واضحه و مدت‌ ها قبل از تأسیس بازار فارکس وجود داشته. به عنوان مثال، انسان های اولیه در اروپا که فقط تبادل کالا انجام میدادن، میتونستن به عنوان مثال یک نیزه سنگی رو برای دو پوست گرگ تعویض کنن. در “جدول جفت ارزهای” اون زمان، این نوع مبادله به شکل زیر نوشته میشد: نیزه/پوست گرگ=۲ .

توجه داشته باشید که مظنه ای که پس از نام جفت ارز (پس از نماد “=”) ذکر میشه، همیشه مقدار پولیه که باید برای خرید یک واحد از ارز پایه در ارز مظنه پرداخت بشه. این مقدار همیشه یک واحده، به عنوان مثال برای یک دلار آمریکا، ده تا یا صد تا، همیشه فقط یک واحده.

طبقه ‌بندی انواع جفت ارز فارکس

برای انواع جفت ارز فارکس یک قانون مشترک وجود داره: همیشه تنها دو واحد پولی در معامله دخیل هستن، که یکی خریداری میشه و دیگری فروخته میشه. گزینه ‌های دیگری برای تعامل بین ارزهای ملی ممکن نیست (اگرچه گزینه ‌هایی برای تبادل سرمایه با دارایی ‌های دیگه، مثل فلزات گرانبها وجود داره). این موضوع همچنین توسط مقررات ISO تعیین شده.

ما جفت ارزها رو در بالا رمزگشایی کردیم، اما تنها دانستن نسبت بین ارزی که فروخته میشه و ارزی که خریداری میشه کافی نیست. شما همچنین باید انواع جفت ارزها رو هم درک کنین، چون این کار استراتژی معاملاتی رو تعیین میکنه.

 امروزه، سه نوع جفت ارز فارکس در معاملات وجود داره:

 جفت ارزهای اصلی (Majors)

 جفت ارزهای فرعی یا متقاطع (Minors or Crosses)

 جفت ارزهای اگزوتیک یا عجیب و غریب (Exotics)

برای درک بهتر مفهوم جفت ارز مستقیم و جفت ارز معکوس، باید به نحوه نمایش ارزها در جفت‌ ارز فارکس دقت کنیم.

🔸جفت ارزهای مستقیم (direct):

این نوع جفت ارز فارکس شامل ارزهایی هستن که مظنه اونها با دلار آمریکا، دلار نیوزیلند، دلار استرالیا یا پوند بریتانیا ارائه میشه. در این حالت، کد این ارزها در سمت راست جفت قرار داره.

🔸جفت ارزهای معکوس (inverse):

این جفت‌ ها برعکس هستن و زمانی تشکیل میشن که کدهای دلار آمریکا، دلار نیوزیلند، دلار استرالیا یا پوند بریتانیا در سمت چپ جفت قرار میگیرن. به این معنا که این ارز به عنوان ارز پایه در حال معامله است و خریداری میشه.

مثال:

🔸EUR/USD یک جفت ارز مستقیمه (یورو ارز پایه و دلار آمریکا ارز مظنه است).

🔸USD/CAD یک جفت ارز معکوسه (دلار آمریکا ارز پایه و دلار کانادا ارز مظنه است).

ترتیب قرارگیری ارزها در جفت‌ ها، نحوه محاسبه ارزش اونها رو مشخص میکنه و در تحلیل و معاملات اهمیت زیادی داره.

اگه میخواین بدونین ارزان ‌ترین جفت ارز ها برای معامله، کدام جفت ارز ها هستن، این مقاله بروکرینو رو مطالعه کنین. در ادامه لیست جفت ارزهای فارکس رو میتونین ببینین.

جفت ارزهای اصلی (Major Currency Pairs)

جفت ارزهای اصلی یا ماژور کوچک ‌ترین نوع جفت ارز فارکس هستن، اما سهم بزرگی از حجم کل معاملات در بازار فارکس رو به خود اختصاص میدن. جفت ارزهای اصلی بالاترین شاخص نقدینگی رو دارن و حجم معاملات بالایی دارن. به عبارت دیگه، این‌ ها محبوب ‌ترین جفت ارز ها هستن و توسط معامله‌ گران مبتدی و همچنین معامله ‌گران با تجربه که سوابق زیادی دارن، معامله میشن. یک جزئیات کوچک دیگه اینه که این جفت ‌ها همیشه کمترین اسپرد ها رو دارن.

شاید حدس زدن دشوار نباشه که این جفت ارزها ارزهای ملی کشورهای با اقتصاد پیشرفته و باثبات هستن. در حال حاضر، این کشورها شامل ایالات متحده، کشورهای اتحادیه اروپا، کانادا، ژاپن، بریتانیا، سوئیس، استرالیا و نیوزیلند میشه. بنابراین، بررسی جفت ارزهای اصلی شامل گزینه‌ های اصلی روابط میان ارزهای ملی این کشورهاست.

جفت ارزهای اصلی بازار فارکس عبارتند از:

🔸AUD/USD

🔸EUR/USD

🔸USD/JPY

🔸GBP/USD

🔸USD/CHF

🔸USD/CAD

🔸NZD/USD

 توجه داشته باشید که بازار جفت ارزهای اصلی در فارکس همیشه شامل دلار آمریکاست و میتونه هم در سمت راست و هم در سمت چپ جفت ارز فارکس قرار بگیره. این به این معنا هست که در این جفت‌ ها، دلار آمریکا یا خریداری میشه یا فروخته میشه و به عنوان “کالا” یا “قیمت” عمل میکنه (به عنوان مثال، نیزه یا پوست گرگ).

این امر به این دلیل توضیح داده میشه که ارزش جفت ارز ها در بازار فارکس و ارتباط اونها با معامله‌ گران توسط موقعیت های اقتصادی ارزها در عرصه جهانی تعیین میشه. از اونجایی که دلار آمریکا در حال حاضر قوی‌ ترین ارز در جهانه، در بیشتر معاملات بازار فارکس مشارکت دارن.

توجه کنید که گاهی اوقات بروکرها علاوه بر مواردی که در لیست جفت ارزهای اصلی فارکس ذکر شد جفت ارزهای اصلی دیگه ای رو در پلتفرم ‌های خودشون ارائه میدن. این درست نیست و لیست جفت ارزهای اصلی فقط باید شامل نام همین ۷ جفت ارز فارکس که ذکر کردیم باشه.

اسپرد در یک جفت ارز فارکس تفاوت بین بهترین قیمت فروش (قیمت درخواستی) ارز پایه (ask) و بهترین قیمت خرید (قیمت پیشنهادی) (bid) هست. به طور معمول، بروکر برای هر معامله اسپرد رو به عنوان نوعی کمیسیون دریافت میکنه؛ بنابراین، هر چه اسپرد کمتر باشه، جفت ارز بیشتر معامله میشه. جفت ارز هایی که اسپرد پایین دارن، به طور پیش ‌فرض از لیست مایجرها هستند، چون اسپرد جفت ارز های دیگه همیشه بالاتره. اسپرد تحت تأثیر عوامل متعددی قرار میگیره، از جمله نقدینگی ابزار معاملاتی، اندازه معامله، و شرایط بازار.

بیشتر بخوانید  تعریف بروکر و بررسی انواع کارگزاری ها | 2025

جفت ارزهای فرعی

جفت ارزهای فرعی یا کراس اغلب با نام جایگزین خود، یعنی جفت ارز های مینور (minor) شناخته میشن، که در مقابل جفت ارز های ماژور (major) قرار میگیرن. جفت ارز های این دسته ترکیب ‌هایی از ارزهای کشورهای مختلف هستن که دلار آمریکا در اونها وجود نداره. به این معنی که ارزهای ملی کشورهای اتحادیه اروپا، ژاپن، کانادا، بریتانیا، سوئیس، استرالیا و نیوزیلند در این گروه از جفت ارز ها خرید و فروش میشن.

ویژگی خاص جفت ارز های مینور اینه که نقدینگی بالایی دارن، اما اسپرد اونها نسبت به جفت ارز های ماژور بیشتره و به همین دلیل کمتر مورد معامله قرار می‌گیرن و به طور کلی در بین معامله ‌گران محبوبیت کمتری دارن. با این حال، نمیشه اونها رو لزوماً کم‌ سودتر بدانیم؛ بلکه تنها شیوه معامله اونها متفاوته. در ادامه لیست تمام انواع جفت ارز فارکس مینور اومده:

🔸AUD / CAD

🔸EUR / AUD

🔸EUR / NZD

🔸AUD / CHF

🔸EUR / CAD

🔸GBP / AUD

🔸AUD / JPY

🔸EUR / CHF

🔸GBP / CHF

🔸AUD / NZD

🔸EUR / GBP

🔸GBP / JPY

🔸CAD / JPY

🔸EUR / JPY

🔸NZD / JPY

برای جلوگیری از اشتباه در تشخیص جفت ارزهای اصلی و فرعی، میتونید یک جمله دیگه رو به یاد بسپارید: جفت ارزهایی که خرید یا فروش اونها شامل دلار آمریکا هست، جفت ارزهای ماژور نامیده میشن و اگه دلار آمریکا در جفت ارز نباشه، اون جفت ارز فارکس به عنوان جفت ارز های مینور یا کراس شناخته میشه، مشروط به اینکه ارزهای ملی کشورهای ذکر شده در اونها حضور داشته باشن. به عنوان مثال، اگه جفت ارز USD/RUB (دلار آمریکا / روبل روسیه) داشته باشیم، این جفت ارز فارکس نه یک جفت ارز ماژور خواهد بود و نه مینور، بلکه در دسته جفت ارزهای اگزوتیک یا عجیب و غریب (exotic) قرار میگیره.

جفت ارزهای اگزوتیک (Exotic Pairs)

این نوع جفت ارز فارکس شامل تمام ترکیب ‌هایی میشه که در دو گروه قبلی و لیست مهمترین جفت ارزهای فارکس قرار نگرفتن، یعنی جفت ارز هایی که نه ماژور (اصلی) هستند و نه کراس (فرعی). با این حال، تقریباً همیشه یکی از ارزهای موجود در جفت ارزهای عجیب یا اگزوتیک از جفت ارزهای ماژور هست. در مواقع بسیار نادری، هر دو واحد پولی در جفت ارز از ارزهای ملی کشورهایی با اقتصاد ضعیف و در حال توسعه هستن.

در بسیاری از موارد، ارزهای ملی کشورهای مانند ایالات متحده، کانادا، ژاپن، بریتانیا، سوئیس، استرالیا، نیوزیلند و کشورهای عضو اتحادیه اروپا یکی از جایگاه‌ های جفت ارزهای اگزوتیک رو  به خودشون اختصاص میدن. اما ارزهای ملی دیگه، موقعیت متفاوتی رو در جفت ارزها به خودشون اختصاص میدن.

در چنین شرایطی، معمولاً ارز اصلی به عنوان ارز پایه سمت چپ جفت ارز فارکس قرار میگیره. این ارز به عنوان “کالا” در نظر گرفته میشه که معامله ‌گر اون رو خریداری میکنه. مثال‌ هایی از جفت ارز های عجیب و غریب (اگزوتیک) عبارتند از:

🔸USD/RUB

🔸USD/MXN

🔸EUR/DKK

این ‌ها تنها چند نمونه جفت ارز فارکس اگزوتیک هستن و موارد دیگه ای هم وجود داره، اما ذکر همه اونها ضروری نیست. با این حال، باید گفت که جفت ارز های اگزوتیک در بازار فارکس به طور قابل توجهی محبوب ‌ترین جفت ارز ها نیستن. این امر کاملاً واضحه، چون نقدینگی اونها نسبت به انواع ارزهای دیگه کمتره و اسپرد اونها بالاتره.

اغلب، اسپرد در جفت ارز های اگزوتیک شناوره، حتی اگه جفت ارز ثابتی باشه. اگه تقاضا برای یک جفت ارز فارکس افزایش پیدا کنه، اسپرد ممکنه کاهش پیدا کنه، اما این موضوع بستگی به سیاست بروکر و شرایط خاص داره. به طور کلی، رتبه ‌بندی جفت ارز ها به این صورته: ماژورها، کراس‌ها و بعد اگزوتیک ‌ها. بنابراین، منطقیه که بهترین جفت ارزها برای مبتدیان، اونهایی باشن که شامل دلار آمریکا هستن.

بر اساس داده ‌های اخیر صندوق بین‌ المللی پول (IMF)، بیش از ۶۲٪ از تمام ذخایر مالی در جهان به دلار آمریکا نگهداری میشه، که این امر موقعیت برتر این ارز رو در بازار فارکس تضمین میکنه. بنابراین، اگه یک معامله‌ گر نمیدونه که کدوم جفت ارزها رو معامله کنه، بهترین گزینه اینه که از جفت ارز های اصلی با دلار آمریکا شروع کنه.

چگونه در بازار فارکس جفت ارزها رو معامله کنیم

اگه یک معامله ‌گر به اسپردهای جفت ارز ها توجه کنه، متوجه میشه که جفت ارزهای اصلی کمترین اسپرد رو دارن و بعد از اون کراس ‌ها قرار میگیرن. با این حال، اسپرد تنها شاخص نیست و نباید تمام تمرکز شما روی اون باشه. قیمت جفت ارز فارکس به طور مداوم تغییر میکنه و برای موفقیت در معامله، باید از قانون پایه ‌ای پیروی کنید: خرید با قیمت کمتر و فروش با قیمت بیشتر.

شما میتونید این قانون رو برای ارز هر کشوری اعمال کنید. به عنوان مثال، میتونید کرون دانمارک رو با روبل روسیه خریداری کنید و سپس اون رو زمانی که ارزشش افزایش پیدا کرد، بفروشید. سوال اینه که آیا ارزش اون افزایش خواهد یافت؟

پاسخ به این سوال که کدوم جفت ارزها رو باید معامله کنید، به پیش ‌بینی ساده بستگی داره. با استفاده از اعلامیه ‌های اخبار مالی جهانی، کاملاً ممکنه پیش ‌بینی کنید که دلار آمریکا فردا در برابر یورو کاهش خواهد داشت، اما احتمالاً موقعیت ‌های خودتون رو بازیابی خواهد کرد چون این وضعیت موقتیه.

اما چگونه نرخ کرون دانمارک در برابر روبل روسیه رو پیش‌ بینی کنید؟ با توجه به اینکه هیچ ارزی از جفت ارزهای اصلی در این جفت ارز فارکس وجود نداره، برای یک معامله ‌گر سخت خواهد بود که حتی علائم غیرمستقیمی از تغییرات احتمالی قیمت ‌ها پیدا کنه، چه برسه به سیگنال‌ های جفت ارز.

به همین دلیله که ارزهای “ضعیف” کمتر معامله میشن. برای این جفت ارزها، سیگنال ‌های فارکس وجود نداره یا اینکه تقریباً وجود نداره ـ رویدادها یا پدیده ‌هایی که مستقیماً نشون بده که قیمت ‌ها تغییر خواهد کرد. اغلب این به این دلیله که قیمت دارایی ‌ها میتونه سال‌ها ثابت بمونه، به این معنی که شما نمیتونید از اونها سود کسب کنید. حتی اسکرینر های فارکس (نرم‌افزار های خاصی که برای پیدا کردن معاملات بر اساس معیار های مشخص طراحی شده‌ اند) نتایج مناسبی ارائه نمیدن.

در نهایت، جفت ارزهای اصلی بهترین جفت ارز های فارکس هستن؛ همیشه معامله کردن اونها آسون ‌تره و به مبتدیان توصیه میشه که با این ها شروع کنن. استراتژی ‌های معاملاتی، سیگنال‌ ها و اصول تحلیل بازار برای کراس ‌ها و اگزوتیک ها کاملاً مشابه هست، اما حرکت قیمت متفاوته. هرچه دارایی محبوبیتش کمتر باشه، پیش ‌بینی رفتار جفت ارز فارکس سخت ‌تره و در نتیجه سود بردن از اون دشوارتر میشه.

حساب‌ سنتی (Cent Accounts) چیست و برای چه مواردی استفاده میشه؟

حساب سنت نوعی حساب معاملاتیه که برای مبتدیان یا معامله گرانی طراحی شده که میخوان استراتژی ها رو با حداقل ریسک آزمایش کنن. برخلاف حساب ‌های استاندارد، مانده ‌ها و معاملات در حساب‌ های سنتی به جای دلار به سنت اندازه ‌گیری میشن. به عنوان مثال، واریز 10 دلار به یک حساب سنتی به صورت 1000 سنت نمایش داده میشه.

همونطور که قبلاً گفته شد، پیش ‌بینی ‌ها بر اساس سیگنال ‌های جفت ارز فارکس هستن که توصیه ‌هایی برای انجام یک عمل خاص در معامله ـ خرید یا فروش دارایی ـ به معامله ‌گر میدن. زمانی که یک معامله‌ گر با نام ‌ها و انواع جفت ارز ها آشناست، معمولاً ایده‌ ای داره که کدام جفت ارز ها برای کار کردن آسون تر هستن. در صورت لزوم، یک معامله ‌گر میتونه تاریخچه جفت ارز مورد نظر خودش رو بررسی کنه تا ببینه قیمت ‌ها اخیراً چگونه تغییر کردن.

با این حال، یک جزئیاتی وجود داره. هیچ استراتژی معاملاتی جهانی برای معامله جفت ارزها وجود نداره. یک معامله ‌گر میتونه توصیه ‌ها و نکات مربوط به جفت ارز ها رو بخونه، اخبار جهانی رو به دقت مطالعه کنه، به‌طور ایده‌آل نقطه ورود و خروج از معامله رو محاسبه کنه، اما اگه صحبت از یک مبتدی باشه، ریسک از دست دادن اولین سپرده تقریباً ۱۰۰٪ هست. از نظر آماری، ۹۰% از معامله ‌گران مبتدی اولین سپرده خودشون رو از دست میدن، تنها به این دلیل که ایده ضعیفی از تمرینات معاملاتی دارن.

برای جلوگیری از ضررهای مالی قابل توجه در شروع یا حتی کسب سود، علاوه بر پیدا کردن جفت ارز های سود آور و ساختن استراتژی مناسب، میتوان از فرصتی استفاده کرد که حتی ۵ سال پیش نادر بود، اما حالا تقریباً توسط هر بروکری ارائه میشه. این فرصت، حساب سنتی هست.

حساب سنتی مشابه با حساب استاندارده با یک تفاوت – تسویه حساب‌ ها در اون به جای دلار، به سنت انجام میشه. به طور خاص، هنگام وارد شدن به پوزیشن در جفت ارز EUR/USD ، شما یورو نمیخرین، بلکه سنت ‌های یورو رو خریداری میکنین نه به دلار، بلکه به سنت‌ های آمریکایی.

بیشتر بخوانید  بررسی معاملات مارجین | روش‌ های استفاده صحیح از مارجین و کنترل ریسک‌ ها

با دانستن معنای جفت ارز فارکس در معاملات و آمادگی برای معامله، یک معامله‌ گر مبتدی میتونه با قیمت ‌های واقعی و سرمایه واقعی کار کنه، اما با استفاده از حساب سنتی، به این معنی که ضرر ها از معاملات ناموفق به سنت و ده‌ ها سنت محاسبه میشه، نه به دلار و ده‌ ها دلار. این نوعی روش آموزشیه که مهارت ‌های معاملاتی شما رو در میدان عملی تقویت میکنه.

سایر روش‌ ها برای ساده ‌تر کردن معاملات فارکس

پاسخ به این سوال که مبتدیان باید با کدام ارز معامله کنن، واضحه یکی از جفت ارز های اصلی. بهتره با حساب سنتی شروع کنید، اما این تنها مکانیسمی نیست که به معامله‌ گران فرصت میده تا ویژگی ‌های جفت ارز ها رو سریع ‌تر درک کنن و اصول اولیه معامله رو یاد بگیرن.

برای مثال، در بازار فارکس این امکان وجود داره که لات معامله ‌شده رو به صدم‌ های اون تقسیم کنید. در این صورت میتونید با لات ۰.۰۱ معامله کنید و نه با لات کامل ۱۰۰,۰۰۰ دلاری. این مقدار برای یک معامله ‌گر مبتدی منطقی ‌تر به نظر میرسه.

اهرم (Leverage) نیز یک فرصت دیگه هست. با استفاده از اهرم، یک معامله‌ گر میتونه موقعیتی رو با استفاده از وجوه قرضی از بروکر باز کنه تا موقعیت معاملاتی خودش رو افزایش بده. برای مثال، با اهرم ۱:۱۰۰ و سپرده ۱۰۰ دلاری، یک معامله ‌گر میتونه با اعتبار ۱۰,۰۰۰ دلار کار کنه. به این ترتیب، سود نه از ۱۰۰ دلار، بلکه از ۱۰,۰۰۰ دلار بدست میاد. اهرم به معامله ‌گران مبتدی با سپرده ‌های کوچک این امکان رو میده که در معاملات فارکس سود واقعی کسب کنن.

بزرگترین ضعف بازار فارکس | بیایید دوباره در مورد اسپرد صحبت کنیم

ما قبلاً تعریف کردیم که اسپرد چیست، حالا بیایید ببینیم چگونه اون رو محاسبه کنیم. این بسیار مهمه چون روند جفت ارز ها، شاخص ‌های جفت ارز فارکس و سایر جنبه ‌های مهم به تنهایی نمیتونن به معامله‌ گر سود بدن، مگه اینکه او بفهمه چگونه اسپرد ها کار میکنن و چرا اسپرد به عنوان یک ضعف در فارکس محسوب میشه.

برای مثال، میتونید پوند بریتانیا و ین ژاپن رو در نظر بگیرید، بعد پیش‌ بینی موفقیت ‌آمیز جفت ارز از گروه کراس ‌ها کاملاً واقعی هست. با این حال، اسپرد میتونه ۴۵ پیپ در یک تایم ‌فریم (بازه زمانی) یک دقیقه ‌ای کوتاه باشه. بروکر این تفاوت بین قیمت درخواستی (ask) و قیمت پیشنهادی (bid) رو به عنوان کمیسیون دریافت میکنه.

واضحه که اسپرد بالا برای یک معامله ‌گر مشکل ‌ساز هست، چون او موقعیت رو بر اساس قیمت خرید یا درخواستی (ask) میخره و بر اساس قیمت فروش یا پیشنهادی (bid) میفروشه و اگه جفت ارز به جهت اشتباه حرکت کنه، ممکنه باعث ضرر های جدی بشه. در نتیجه، نسبت واقعی ریسک به بازده نه ۱:۳ است و نه حتی ۱:۲.

ما در مورد مشکلات بازار فارکس صحبت می‌کنیم، باید از «فارکس باکت‌ شاپ یا بروکر های غیر قانونی» یاد کنیم. مهم نیست که شما چگونه جفت ارز های روند دار رو انتخاب میکنید، چگونه اونها رو تحلیل میکنید و مشاوران چه چیزی به شما میگن. در اینجا، شما نه با بین ‌بانک بلکه با بروکر معامله میکنید. بروکر قیمت‌ های خودش رو تعیین میکنه و در اونجا برنده شدن غیر ممکنه. انواع مختلفی از باکت ‌شاپ‌ ها وجود داره، اما همه اونها به یک چیز ختم میشه، معامله‌ گر هیچ وقت در اونجا سود نخواهد برد و فقط سپرده ‌های خودش رو یکی پس از دیگری از دست خواهد داد.

به همین دلیله که کار کردن با یک بروکر معتبر و قابل اعتماد که رگولاتوری قوی ای داشته باشه، بسیار مهمه. برای بررسی رگوله و انتخاب بروکر میتونین از لیست بروکرهای فارکس بروکرینو استفاده کنید.

روند ها و جفت ارزهای پر طرفدار در بازار فارکس

در بازار فارکس سه نوع روند وجود داره: روند صعودی (bullish)، روند نزولی (bearish) و روند افقی یا ثابت (flat). روند صعودی با افزایش قیمت یک دارایی در طول زمان مشخص میشه. در روند نزولی، قیمت دارایی ‌ها در طول زمان کاهش میابد. حرکت افقی زمانیه که قیمت در طول زمان به طور قابل توجهی رشد یا کاهش پیدا نمیکنه. معمولاً روند افقی بعد از یک روند مشخص و برجسته بوجود میاد.

جفت ارز های روند دار، جفت‌ هایی هستن که با روند فعلی بازار هماهنگ هستن. اما باید توجه داشت که تعریف «جفت ارز روند دار» به طور نسبیه، چون این موضوع به عوامل مختلفی بستگی داره، مثلاً بازه ‌های زمانی که در اونها کار میکنید. برای بازه ‌های زمانی کوتاه، روند های بلند ممکنه بی ‌اهمیت باشن (در اینجا، باید جفت ارزهای مناسب برای اسکالپینگ رو پیدا کنید).

بازه زمانی (Timeframe) به دوره زمانی برای گروه ‌بندی مظنه ‌های قیمت یک ابزار تجاری گفته میشه. حرکت قیمت ‌ها بر اساس حداقل عناصر بازه زمانی تشکیل میشه. در پلتفرم MT4 میتونید بازه‌ های زمانی از ۱ دقیقه تا ۱ ماه رو انتخاب کنید. به وضوح، روندهای مختلف بازار بر روی بازه‌ های زمانی مختلف تأثیر متفاوتی دارن.

معمولاً ارز های دو کشوری که در حال حاضر روند مشخصی نسبت به یکدیگر ندارن، جفت ارزهای افقی (یا جفت ارزهای ثابت) نام دارن. کارشناسان میگن زمانیکه تقاضا عرضه رو متعادل میکنه، همگرایی جفت ارز فارکس مشاهده میشه. بازار فارکس به طور متوسط ۸۰% از زمان در وضعیت همگرایی قرار داره؛ بنابراین بیشتر معاملات در محدوده جانبی نمودار انجام میشه.

برای کسب سود از چنین جفت ارزهایی، باید در بازه ‌های زمانی کوتاه کار کنید و تغییرات در مظنه ‌ها رو برای مدت کوتاهی پیش ‌بینی کنید. با این حال، باید بدونید که مفهوم «جفت ارز ثابت» بسیار نسبیه، زیرا هیچ ابزار تجاری همیشه در روند یا در حالت افقی قرار نداره. برای روشن‌ تر شدن، میتونید نمودار روزانه و هفتگی هر جفت ارز فارکس رو مقایسه کنید.

در نمودار هفتگی، عرض افقی ممکنه به عنوان مثال ۹۰۰ پیپ باشه، در حالیکه در نمودار روزانه ۸۰ پیپ یا کمتر هست. این به این معنیه که افقی هفتگی در واقع به زنجیره ‌ای از روند ها برای معامله‌ گران درون ‌روز تبدیل میشه. به طور کلی، جفت ارز هایی وجود دارن که معمولاً بیشتر ثابت یا بیشتر روند دار هستن:

1. تمام جفت ارزهای مینور معمولاً جفت‌ های ثابت ‌تر هستن، به عبارت دیگه جفت ‌هایی که بیشتر زمان خودشون رو در حالت افقی میگذرونن.

2. تمام جفت ارزهای ماژور معمولاً جفت‌ های روند دار هستند. برخلاف جفت ‌های ثابت، این‌ ها بیشتر زمان خودشون رو در روند میگذرونن.

در تاریخ بازار فارکس، جفت ارز دلار استرالیا / دلار نیوزیلند به عنوان ثابت ‌ترین جفت ارز فارکس شناخته شده. اما برای روند دار ترین جفت ارز فارکس ، این بستگی به جلسه داره، GBP/JPY برای جلسه آسیایی و GBP/CHF برای جلسه اروپایی.

چگونه جفت ارزها کار میکنن

نقدینگی و نوسان نقدینگی در بازار فارکس معیاریه که حجم و فعالیت معاملات یک ابزار مالی خاص، یعنی نسبت ارز های انتخابی رو نشون میده. در عمل، نقدینگی توانایی یک دارایی برای خرید و فروشه.

بهترین جفت ارزها برای معامله بر اساس نقدینگی:

EUR/USD: ۲۸% از تمام معاملات فارکس

USD/JPY: ۱۳% از تمام معاملات فارکس

GBP/USD: ۱۱% از تمام معاملات فارکس

جفت ارزهایی با بیشترین نقدینگی در بازار فارکس با سه شاخص تمایز پیدا میکنن: اسپرد پایین ‌تر، سرعت بالا تر در اجرای سفارشات و کاهش ‌های نادر. توجه داشته باشید که این جفت ارزها پیش‌ بینی ‌پذیرترین جفت ارزها نیستن؛ بلکه پرطرفدار ترین جفت ارزها میان معامله ‌گران هستن. این جفت ارزها هم توسط مبتدیان و هم توسط حرفه‌ای‌ ها معامله میشن.

نوسان‌پذیری جفت ارزها نرخ تغییرات قیمت اونهاست. تمام جفت ارزهای فارکس نوسان ‌پذیر هستن، به این معنیکه قیمت ارزهای موجود در یک جفت ارز فارکس به طور مداوم در برابر یکدیگر تغییر میکنه. هیچ ارز ثابتی وجود نداره و این اساس بازار ارز هست. نوسان ‌پذیری و نقدینگی دارایی ویژگی ‌های وابسته به یکدیگر هستند، جفت ارزهای با نوسان بالا نقدینگی کمتری دارن و بالعکس، هر چه نقدینگی بیشتر باشه، دامنه قیمت ‌هایی که در اون مظنه ‌ها تغییر میکنن، کمتره.

دارایی ‌های با نقدینگی کمتر (که کمتر توسط معامله ‌گران تقاضا میشن) همیشه سریع ‌تر به تغییرات قیمت خرید/فروش واکنش نشون میدن. نوسان متوسط جفت ارز فارکس به عوامل مختلفی بستگی داره، از جمله عوامل سیاسی و اقتصادی جهانی و همچنین عوامل صنعتی. پلتفرم‌ های معاملاتی بروکرها معمولاً شاخص‌هایی برای نوسان ‌پذیری جفت ارزها دارن. این شاخص ‌ها میتونن محاسبات رو به دو روش انجام بدن:

میانگین متحرک

این یک اندازه‌گیری از حرکت میانگین بازار در طول یک دوره زمانی انتخابیه. مثال معمول استفاده از تنظیمات ۲۰ SMA برای نمودار حرکت قیمته.

باند های بولینگر

باندهای بولینگر دو باند در نمودار و دو انحراف هستن. زمانیکه باندها منقبض میشن، نوسان‌ پذیری کاهش پیدا میکنه و زمانی که باندها گسترش پیدا میکنن، نوسان‌ پذیری افزایش پیدا میکنه.

بیشتر بخوانید  چگونه یک حساب دمو فارکس رایگان باز کنیم؟

جفت ارزهای با نوسان بالا ریسک ‌های بیشتری دارن. بنابراین، برای معامله ‌ای محتاطانه و معقول، یک معامله ‌گر که ارزش سپرده خودش رو میدونه، جفت ارزهایی با نوسان پایین ‌تر را انتخاب میکنه، چون تغییرات ۲۰-۳۰ پیپ با یک سپرده کوچک راحت ‌تر از تغییرات ۱۰۰ پیپ یا بیشتر قابل تحمله.

از سوی دیگه، هر چه نوسان بیشتر باشه، سود بالقوه نیز بیشتر هست. بنابراین، هر شرکت‌کننده در بازار فارکس باید بدونه که چطور نوسان‌ پذیری جفت ارزها رو تعیین کنه، چون این عامل در محاسبه ریسک ‌ها مدنظر قرار میگیره. ساده‌ ترین روش استفاده از جداول نوسان متوسط جفت ارز فارکس هست که به طور منظم توسط بروکرهای معتبر منتشر میشه.

تعیین دقیق ‌ترین جفت ارزهای با نوسان بالا در حال حاضر دشوار هست، چون این شاخص به‌ طور مرتب برای تمام دارایی ‌ها تغییر میکنه. فهرست ۵ جفت ارز فارکس با نوسان بالا شامل GBP/NZD، GBP/AUD، GBP/CAD،EUR/NZD  وGBP/JPY  هست. به‌ طور متوسط، مظنه‌ های این ارزهای ملی (و نسبت بین اونها) بیشترین تغییرات رو دارن و قوی ‌تر از سایر ارزها هستن.

جفت ارزهای آینه ‌ای (معکوس) و همبستگی‌ ها

جفت ارز های آینه ‌ای (منظور از جفت ارز آینه ‌ای (Mirror Currency Pair) در بازار فارکس، جفت ارزی هست که ترکیب اون به‌ طور معکوس به جفت ارز دیگه ای تعلق داره. به عبارت ساده ‌تر، اگه در یک جفت ارز فارکس حرکت قیمتی مثبت یا منفی رخ بده، در جفت ارز آینه ‌ای اون حرکت قیمتی دقیقا معکوسه. مثال: اگه جفت ارز فارکس EUR/USD حرکت صعودی داشته باشه، جفت ارز آینه ‌ای اون، یعنی USD/EUR، به ‌طور معکوس (یعنی نزولی) حرکت میکنه. این ویژگی به این دلیله که در جفت ‌های ارزی، هر دو ارز به‌ صورت نسبی با هم معامله میشن و تغییرات قیمت یکی، به‌ طور معکوس در جفت ارز آینه‌ ای تاثیر میزاره).

در بازار فارکس، جفت‌ هایی هستن که در جهت‌ های متضاد و کاملاً مخالف روی نمودار حرکت میکنن یا برعکس، به طور همزمان حرکت میکنن. این به این معنیه که قیمت در یک نمودار به سمت پایین حرکت میکنه و در نمودار دیگه با استفاده از همان اصل به سمت بالا حرکت میکنه (یا اگه حرکت همزمان باشه، هر دو به سمت پایین حرکت میکنن).

به‌طور طبیعی، حرکت کاملاً مشابه غیر ممکنه، اما این مهارت معامله ‌گر هست که شباهت رو در نمودار ببینه، نه تطابقی که وجود نداره. دارایی ‌های آینه ‌ای بر اساس اصل همبستگی با هم تعامل دارن. جفت ارز های همبسته (جفت ارزهای همبسته در فارکس به جفت ارزهایی گفته میشه که رفتار قیمتی اونها با هم رابطه ‌ای مشخص داره. این همبستگی میتونه مثبت یا منفی باشه و نشون دهنده اینه که چگونه قیمت یک جفت ارز فارکس با جفت ارز فارکس دیگه در جهت مشابه یا مخالف حرکت میکنه) برای معامله ‌گری مهم هستن، چون تغییرات در مظنه ‌های یک جفت ارز میتونه تغییرات در جفت ارز دیگه رو پیش‌ بینی کنه. دو نوع همبستگی وجود داره:

منفی

این‌ها جفت ارز های آینه ‌ای هستن (جفت‌ هایی که در نمودار ها مخالف همدیگه حرکت میکنن).

مثبت

این وضعیتی هست که در اون چند جفت ارز فارکس در یک جهت حرکت میکنن و تمام تغییرات تقریباً تکرار میشن.

جفت ارزهای اصلی از نظر نقدینگی و نوسان

تقریباً تمام کتاب ‌های درسی در مورد معامله جفت ارزها برای مبتدیان توصیه میکنن که با یورو و دلار آمریکا شروع کنید. این توصیه منطقیه، چون جفت ارز فارکس EUR/USD  نقدترین جفت ارز فارکس بین تمام انواع (اصلی، کراس‌ ها و عجیب و غریب‌ ها یا همان اگزوتیک) هستن.

از طرف دیگه، گفتن اینکه EUR/USD پیش ‌بینی‌ پذیر ترین جفت ارز فارکس هست اشتباهه، چون این جفت ارز نوسان نسبتاً بالایی داره، حدود ۷۵۰ پیپ در روز که به‌ طور قابل توجهی خطرات رو افزایش میده. با این حال، این جفت ارز فارکس بدون شک پیشرو از نظر نسبت نقدینگی/ نوسان هست.

جفت ارز دلار آمریکا در مقابل ین ژاپن، معمولاً در جایگاه دوم در لیست جفت ارز هایی قرار داره که برای مبتدیان مناسب هستن. نقدینگی اون بسیار بالاست و دلایل زیادی برای این امر وجود داره، از جمله اقتصاد قوی ایالات متحده، مدل اقتصادی خاص ژاپن، تحریم‌ های ژاپن پس از جنگ جهانی دوم و غیره. با این حال، نوسان این جفت ارز فارکس حتی از جفت ارز قبلی بیشتر هست، حدود ۱۳۰۰ پیپ در روز.

مقام سوم در اختیار جفت ارز پوند انگلیس در برابر دلار آمریکا قرار داره. جفت ارز فارکس GBP/USD حدود ۹-۱۱٪ از تمام معاملات در بازار فارکس رو به خودش اختصاص میده. علاوه بر این، این جفت ارز فارکس پرنوسان ‌ترین جفت ارز در بازار فارکس هست، مظنه ‌های اون میتونه به ۱۳۹۰ پیپ در روز برسه که به دلیل محبوبیت دلار آمریکا و قیمت بالای پوند انگلیسه که یکی از گران ‌ترین ارز های ملی در جهان محسوب میشه.

توجه:

نوسان (Volatility) نشون دهنده حرکت متوسط یک جفت ارز فارکس در طول روز نیست و به تعداد کل پیپ ‌هایی که قیمت ‌ها به بالا و پایین حرکت میکنن، اشاره نداره. نوسان به تعداد پیپ ‌ها از بالاترین قله تا پایین ‌ترین حد در یک روز معاملاتی گفته میشه.

خلاصه

حالا شما میدونین چگونه جفت ارزها رو بخونین، چگونه نقدینگی و نوسان اونها تعیین میشه و ارتباط بین انواع جفت ارز فارکس چیه. ترکیب این دانش با مفاهیم پایه ‌ای، برای شروع معامله با حساب دمو یا حساب سنتی کافیه. در حساب سنتی، شما از پول واقعی استفاده میکنید و در حساب دمو از پول مجازی، در حالی که با مظنه‌ ها و ابزار های واقعی معامله میکنین.

به طور معمول، معامله‌گران مبتدی با حساب دمو شروع میکنن، بعد به حساب سنتی و سپس به حساب دلاری استاندارد منتقل میشن. معامله ‌گر مبتدی باید کدوم بروکر رو انتخاب کنه؟ این سوال دشواری هست، اما رتبه ‌بندی بروکر های فارکس برای مبتدیان در سایت بروکرینو به شما در پاسخ به این سوال کمک میکنه. پس از انتخاب بروکر، معامله ‌گر در سایت بروکر ثبت ‌نام کرده، پلتفرم معاملاتی رو نصب کرده، اولین واریز رو انجام میده و شروع به آزمایش استراتژی‌ های خودش در عمل میکنه.

مهم‌ترین نکته اینه که به یاد داشته باشید که هیچ تعریف مشخصی از «سودآورترین جفت ارز فارکس» وجود نداره. شما میتونید به طور حرفه ‌ای با هر جفت ارز اصلی یا کراس و حتی جفت ارزهای اگزوتیک در بازار فارکس سود کسب کنید، اما معمولاً این کار نیاز به سال‌ ها تجربه داره.

سوالات متداول

جفت ارز فارکس از دو ارز ملی کشور های مختلف تشکیل شده که یکی از اونها با قیمت ارز دیگه خریداری میشه. مثلا جفت ارز فارکس EUR/USD. این به این معنیه که یورو برای خرید دلار آمریکا هزینه میشه. بعد از کد جفت ارز، مظنه اون نوشته میشه، به عنوان مثال ۱.۱۸EUR/USD=. این به این معنیه که برای خرید ۱ یورو، باید ۱.۱۸ دلار آمریکا پرداخت کرد.

نقدینگی، حجم معاملات یک داراییه؛ در واقع تقاضا برای اون دارایی توسط معامله ‌گران رو نشون میده. جفت ارزهایی با بیشترین نقدینگی شامل EUR/USD،  USD/JPY و GBP/USD هستن. نوسان معیاری برای اندازه‌ گیری شدت تغییرات قیمته، یعنی تفاوت بین بالاترین و پایین ‌ترین قیمت در یک روز معاملاتی. جفت ارزهایی که بیشترین نوسان رو دارن شامل GBP/NZD، GBP/AUD و GBP/CAD هستن.

هر فردی میتونه در بازار فارکس جفت ارزها رو معامله کنه. برای این کار، باید یک بروکر انتخاب کرده، حسابی باز کرده، سپرده‌ گذاری انجام داده و یک پلتفرم معاملاتی نصب کند. با این حال، بهتره که از طریق سایت بروکرینو برای ثبت‌ نام در بروکر اقدام کنید. در این صورت، معامله‌گر از تخفیف در اسپرد (که بروکر به عنوان کمیسیون برای هر معامله دریافت میکنه)، کمک قانونی رایگان و دسترسی به امکانات ویژه از جمله کسب درآمد واقعی از حساب‌ های دمو بهره‌ مند خواهد شد.

پرمشتری ‌ترین ارزها به اصطلاح جفت ارز های اصلی (majors) هستن که شامل EUR/USD، USD/JPY، GBP/USD و چند جفت دیگه میشن. جفت ارزهای کراس در رتبه دوم قرار دارن؛ این ‌ها همون ارزهای ملی هستن که در لیست جفت ‌های اصلی قرار دارن، اما بدون دلار آمریکا، مانند EUR/CHF، EUR/JPY  و NZD/JPY. بهتره مبتدیان با جفت ارز های اصلی شروع کنن و بعد در صورت تمایل، جفت ‌های کراس رو امتحان کنن. گروه سوم جفت ارزها (اگزوتیک) برای معامله ‌گران مبتدی توصیه نمیشه (این ها تمامی جفت ارزهای دیگه ای هستن که در دو گروه اول قرار ندارن).